Fråga relationsexperten Relationstips Sexliv Sexleksaker Vänskap Singellivet

Vad står bokstäverna för i HBTQIA+? Här är vanligaste begreppen

29 jul, 2024
author Ebba S Dahlman
Ebba S Dahlman
Vill du lära dig mer om alla begrepp som ryms under HBTQI-paraplyet? Se videon för att lär dig 10 av de vanligaste begreppen – och vad de faktiskt betyder!
För att spara den här artiklen måste du vara inloggadLogga in på ditt kontoellerSkapa ett konto kostnadsfritt
Annons

Crossdresser, pansexuell, cisperson, ickebinär, dragqueen, dragking... Det finns många begrepp att hålla koll på och det kan ibland vara svårt att särskilja dem från varandra.

Bokstäverna HBTQI är en akronym som står för homosexuell, bisexuell, transperson, queer och intersex. Detta paraplybegrepp har kommit att växa ännu mer och inkluderar nu även A+, där A står för asexualitet och plustecknet används för att inkludera fler grupper som också representeras i detta samlingsnamn.

Rörelsen känns ofta igen på regnbågsflaggan (prideflaggan), en populär symbol för stolthet. Fler av grupperna inom HBTQIA+, exempelvis ickebinära och transpersoner, har dessutom egna flaggor.

I klippet ovan har vi sammanställt en snabbkurs med några av de vanligaste HBTQIA+-begreppen. Perfekt för den som vill lära sig mer om ämnen som rör sexualitet och könsidentitet.

Se hela videon i spelaren ovan.

Annons